GALLERI
I lågstadiet var jag bland de sämsta i ämnet "Teckning" som det hette då. Hade ingen talang och var heller inte särskilt intresserad. Men när jag fick en ny (= väl begagnad) skolbänk då jag började 4:an ändrade jag mig. Någon tidigare elev hade under locket till pennfacket ritat ett vackert kvinnohuvud. Jag blev fascinerad och började i smyg försöka rita av det. Sedan försökte jag rita av andra föremål, suddgummit t ex. Blev aldrig lika bra som originalen men intresset var fött.
Situationen var snarlik i sy- och träslöjden. Syslöjden resulterade i objekt som inte en lumphandlare skulle acceptera, och i träslöjden producerade jag hemskheter som inte ens en öm moder kunde berömma. Det var inte förrän i mitten av 80-talet som jag plötsligt fick till det. Byggde ett par högtalare av egen design som faktiskt ser helt professionella ut och dessut0m låter bra.
Här följer lite av mina hantverk
MÅLNINGAR
Under årens lopp har jag till och från försökt lära mig måla. Är tyvärr inte särskilt uthållig så det har blivit sådär en målning vart tredje år, ungefär.
Den teknik jag nästan bara provat hittills är olja, men jag önskar att jag kunde behärska akvarell-målning. Så just nu försöker jag lära mig grunderna för det men har inga alster att visa upp nu.
Har också testat västerländsk kalligrafi. Mycket trevligt, men nu när man fått artros i tummarna funkar inte det heller längre.
"Road to heaven", 1974
Detta är min första oljemålning överhuvudtaget. Hade hört att man skulle måla olja på duk och då tar man vad man haver. Jag spände upp en bit jag klippt av ett lakan på en masonitskiva och målade med billiga kinesiska oljefärger. Att jag gillade surrealism och Dali på den tiden går inte att missa. För övrigt hette jag Persson i efternamn på den tiden - därav signaturen.
"Elisabeth", 1979"
Elisabeth var en korridorkompis i studentområdet Ryd i Linköping. En liten kul poäng är att jag målade med pannån liggande på ett bord. När jag sedan reste upp tavlan förändrades den en hel del. Lite tråkigt att man måste betrakta den snett underifrån för att det ska bli som tänkt, men jag fick lära mig varför proffsen använder staffli.
"Det oskrivna bladet", 1982
Hade egentligen tänkt göra ett skepp över arket. Men jag tyckte det blev så bra som det blev, och vågade dessutom inte riskera bakgrunden eftersom jag var osäker på om jag skulle gå i land med skeppet(!).
"Utskärgård", 1985"
Blandteknik, olja och airbrush.
"Familjeträd", 2008
Målade denna för att den skulle passa i vårt sovrum när jag hade tapetserat om det. Varje familjemedlem fick välja stilen på sin bokstav.
"Celsius?", 2007
Litet exempel på kalligrafi. Jag tyckte att det hade varit ett väldigt tjatande om Linné i Uppsalas kulturella kretsar. Staden hade ju en annan inflyttad berömdhet som jag tror folk runt om i världen känner igen namnet på mer än de känner igen Linné. Så det blev ett litet alster på det temat.
"Marmorering", 2018
Hade köpt en ca 100 år gamma statyett som hade en svart, rätt ful träsockel. Provade att måla en illusion av carrara-marmor istället. Akryl.
FOTON
När jag fyllde 9 år 1964 fick jag min första kamera, en Kodak Instamatic 100. Det var en billig kamera men med en nyhet i form av filmkassetter som var mycket lätta att byta.
På 70-talet hade jag en period när jag blev lite mer intresserad. Skaffade mig då en spegelreflexkamera, Yashica TL Electro, och lärde mig mörkrumsteknik. Fotade alltså mest svart-vitt på den tiden.
Sedan dess har det blivit många olika kameror. Är stormförtjust över den digitala tekniken och älskar Photoshop!
Det jag i nuläget helst fotograferar är fåglar. Jag har lagt upp ett album med de fågelfoton som jag är mest nöjd med. Kolla in övre menyn för att titta på dessa.
3D-GRAFIK
Om det inte står något annat är bilderna modellerade och renderade i olika versioner av 3dsmax.
Denna bangård var den första större bild jag gjorde. Skylten på tankvagnen är ett foto, resten är hemmagjort.
Under 2003 höll vi på att utveckla ett nytt instrument på jobbet och detta var min vision av hur det skulle kunna se ut.
Den slutliga apparaten hade helt andra färger men var för övrigt ganska lik.
Ett stilleben, delvis inspirerat av prylar jag hittar på jobbet.
La ned mycket möda på Ballografpennan som blev riktigt bra.
Den här bilden skickade jag ut som God Jul-hälsning ett år - tror det var 2003.
Telefonen var min fantasibild av hur det hade kunnat se ut om det fanns mobiltelefoner det år jag föddes.
Ett tidigt försök att leka med genomskinliga och reflekterande material.
Metall med sliprepor.
Mitt storverk - tog ca 150 timmar. Tyvärr illa renderat, och nu har jag inte kvar programmet så det får vara som det är. En designer i Umeå köpte faktiskt modellen av mig.
Bilar är kul. Den här bilden gjorde jag i OpenSource-programmet Blender. Detta program är otroligt kompetent men tyvärr inte särskilt intuitivt. Kräver tid och envishet att bemästra.
MODELLJÄRNVÄG
I slutet av 90-talet förverkligade jag en pojkdröm - en rejäl Märklinjärnväg.
Roligt var det, men när den var klar så samlade den mest damm och är nu avyttrad.
Banan byggdes på ett bord av plywoodskivor. Storleken var 2,6x1,2 m.
Här ska det bli en tunnel.
Undertecknad på väg att prova en tunnelöppning. Tunneln byggdes upp av papier masjé (hur tusan stavas det?) och gips över det.
Bergväggen gjordes genom att hälla gips i tillknycklad ugnsfolie som sedan trycktes mot tunnelväggen. Målades med oljefärg. Mitt i bilden syns det som blev resten av berget. Ett spår passerade i ett "bortsprängt" parti av berget.
Så här blev det, med det "bortsprängda" partiet till höger. "Marken" köptes i påsar i en hobbybutik, ock fästes med utsmetat lim.De små buskarna över tunnelmynningen är gjorda av stålull.
Den lilla manövreringspulpeten. Loken innehöll digitala dekodrar som tillät att fyra lok på samma spår kunde styras individuellt.
Hade ursprungligen tänkt bygga alla hus själv. Men så upptäckte jag byggsatserna från Pola. Dessa var så fina så det enda som behövde tillföras var att förbättra patineringen med hobbyfärger så blev resultatet utmärkt.
Miljön skulle ansluta till mitt sentimentala intresse för 60-talets rivningsvansinne, dvs. visa hur det kunde se ut då. Därför måste givetvis en så kallad "saneringsåtgärd" vara med.
Min barndoms SJ-lok.