Projektbeskrivning
Med start 2003 har jag till och från ägnat mig åt 3D-grafik, dvs att med datorns hjälp bygga upp modeller som har både längd, bredd och djup. Det finns flera programvaror som man kan använda. För egen del har jag fastnat för Blender som är ett helt fritt program med otroliga möjligheter. Redan de första åren lekte jag med tanken att försöka göra en naturtrogen modell av min hemstad Jönköping så som den såg ut före rivningsraseriet på 60- och 70-talen. Men det förblev en tanke till dess jag som pensionär äntligen fick tid att förverkliga idén.
Nu är detta ett väldigt tidskrävande jobb så jag har dragit ned ambitionsnivån betydligt. Det innebär att jag valt ut den del av staden som intresserar mig mest. Jag avser därför att hålla mig till området kring Kungsgatan och nedre Åsenvägen, väster om Klostergatan. Med lite marginal rör det sig om det område som idag (2024) ser ut så här:
De kvarter jag planerar att göra är baserade på en karta från 1915. De flesta av dessa byggnader fanns kvar till början av 1950-talet, sedan kom grävskoporna i allt snabbare takt. Vid slutet av 1970-talet var allt borta. Nedanstående bild med 1915 års karta infälld visar de byggnader jag avser att återskapa.
Arbetet baseras på gamla kartor och foton som jag hittat eller fått av vänliga människor via internet. Eftersom bilderna är utspridda i tiden är det inte möjligt att välja ut ett specifikt årtal som miljön ska motsvara. Istället kan jag lite luddigt hävda att modellen avbildar ett antal kvarter som de såg ut under första halvan av 1900-talet. Färger på byggnader är i de flesta fall rena gissningar, liksom utseendet på de fasader som är riktade mot innergårdarna.
Bilden nedan visar hur långt jag kommit hittills, och sedan följer ett antal tydligare bilder av de olika kvarteren.
Kvarteret Järpen
Kv Järpen började bebyggas vid sekelskiftet 18/1900. Husen fick sedan stå kvar till mitten 1950-talet då Kooperativa Föreningens byggnad fick ge plats åt ett 9-våningars höghus. Inför det arbetet flyttades KF's hus några meter så att affären kunde hålla öppet till dess nya lokaler i höghuset stod klar. Då revs det gamla huset. Under senare delen av 50-talet revs övriga byggnader och istället uppfördes längor med 6-våningars bostadshus.
Kvartersnamnet Järpen är också borta. Namnet är nu Kronan. Det nutida fotot (från Eniro) visar ungefär samma vy som den första modellbilden nedan, Kungsgatan-Gröna Gatan.
Kvarteret Kämpen
Kv Kämpen begränsades i öster av Scheelegatan. När den nya bebyggelsen tog över kvarteret på 1970-talet försvann gatan och hela kvarteret slogs samman med kv Kusken. Husen i norra delen var från 1880-talet medan den södra delen tillkom kring sekelskiftet. En del av kvarteret utgjordes av en brädgård (Halldins).
Det nutida fotot (Eniro) visar ungefär samma vy som den tredje modellbilden nedan, dvs hörnet Gröna Gatan-Myntgatan.
Kvarteret Kusken
Som nämnts ovan är Kv Kusken idag sammanslaget med gamla kvarteret Kämpen. Fastigheterna på den fjärde modellbilden nedan brann vid ett par olika tillfällen på 70-talet, men då var de redan utrymda. Den lokal där Apoteket Kronan låg blev på 60-talet Berggrens Radio- och TV-affär. I dess skyltfönster såg jag (troligen 1968) för första gången en färg-TV-sändning.
Det första nutida fotot (Eniro) visar ungefär samma vy som den första modellbilden, hörnet Kungsgatan-Klostergatan. Det andra fotot visar hörnet Klostergatan-Myntgatan och motsvaras av den fjärde modellbilden.
Kvarteren Juristen och Junkern
Dessa kvarter låg söder om Kungsgatan/Åsenvägen. Numera ligger kv Karl och Kronan till större delen på området. Jag har nästan inget minne av kvarteren. De revs när jag var 3-5 år, men jag vet att vi passerade dem på väg till farmor och farfar.
Det nutida fotot visar ungefär samma riktning som den fjärde modellbilden, men från marknivå.