HUR MAN BRYGGER
Detta är en redogörelse för mitt första försök som ölbryggare. Min tanke är att beskriva detta så tydligt att någon annan nybörjare kan få lite vägledning.
Eftersom detta var första gången fick jag först tillverka alla prylar. Efter ett par bryggningar bestämde jag mig för att satsa på en maltkross. Beskriver även monteringen av denna.
Råvaror till ölet köper jag från Humlegården (www.humle.se).
Men först receptet. Hittade ett enkelt recept på en pale ale på Humlegårdens hemsida som jag räknade om till ca 15L brygd. Använde följande råvaror från Humlegården (gick på ca 500 kr):
Viking Pale Ale malt (krossad): 3 kg Thomas Fawcett Pale Crystal Malt (hel): 0,225 kg Cascade humlekottar (USA), 6,8% alfasyra: 30 g (60 min kokning) + 15 g (5 min kokning) Windsor British style beer yeast, 11g.
Koktid: 60 min
Generellt
Renlighet är A och O vid ölbryggning så jag försökte se till att allt var väl rengjort. Efterhand har jag lärt mig att det finns en tråkig sida av det här med ölbryggning: Allt jäkla tvättande!
Mäskkärl
Mäskning ska göras i ett kärl som kan hålla malt och vatten vid en temperatur av 64-69 ºC under åtminstone en timma.
Jag tillverkade ett mäskkärl av en kylbox som köptes på Jula för 99 kr. Tappkranen från Humlegården kostade ca 50 kr inkl en extra packning (som rekommenderas).
Det gäller också att skapa ett utrymme inne i mäskkärlet över tappkranen så att inte mäsken sätter igen kranen vid lakningen. Detta löser man med en falskbotten. Jag tillverkade först en sådan av en polyetenplastskiva, men det visade sig senare att den böjde sig kraftigt när den utsattes för varmt vatten så jag gjorde istället en av en aluminiumskiva som jag borrade upp ett antal 10 mm hål i. De triangulära hålen är grepp för att lätt få upp falskbottnen ur kärlet. För att hålla falskbotten över tappkranens mynning på insidan av boxen gjorde jag distanser av ett par uppkapade längder 32 mm avloppsrör som jag skruvade mot falskbotten med rostfri skruv.
Över dessa la jag ett plastnät med ca 2 mm masköppning. Vet inte vad det är gjort av - fick det på jobbet. Visade sig i alla fall fungera fint. Om man inte har ett nät lär det gå att borra en massa mindre hål (typ 2-4 mm diameter har man sagt mig) i falskbottenplattan istället för de större hål som jag gjorde.
Malt
Basmalten (Viking Pale Ale malt) köpte jag krossad så den var bara att hälla i jäskärlet.
Karamellmalten (Thomas Fawcett Pale Crystal Malt) var däremot hel så den behövde krossas. Blötte den lite och använde en matberedare med knivar för att skära sönder maltkornen.
Bilden nedan visar inte en använd kattlåda utan det är mäskkärlet med malt innan jag hällde i hett vatten.
Mäskning och lakning
Kokade upp 7 L vatten, vilket verkade lagom. Höll något över 80ºC då jag hällde på det i ett par omgångar med omrörning emellan. Gäller att sprida vattnet väl och se till att all malt blötläggs - det blir gärna torra klumpar i kärlets hörn och kanter. Efter omrörning var tempen ca 67ºC. Satte på locket och öppnade bara vid ett par tillfällen för att röra om lite.
En timme senare var tempen fortfarande sådär 65ºC. Tappade då ungefär tio gånger ur en liter och hällde tillbaka över mäsken för att laka ur denna (kanske borde jag låtit det stå 15-30 minuter längre). Så lät jag all vört rinna ut i kokkärlet, och hällde stegvis över mer 80-gradigt vatten till dess jag fyllt kokkärlet med 15 L vört.
Kokning
Kokkärlet, ja. Detta är en 25L rostfri gryta med tappkran som jag köpt på Biltema för 499 kr. Inne i kärlet slipade jag in markeringar för 15, 17,5 och 20 L för att underlätta att få rätt mängd vört.
Skar sönder ett gammalt liggunderlag och gjorde en isolering av denna. Bra för att snabba upp kokningen och säkert klimatsmart också.
Grytan var av omagnetiskt rostfritt stål så den kunde jag inte använda på induktionsspisen. Köpte istället en 2000 W kokplatta hos Clas Ohlson för 299 spänn. Tyckte att plattan såg liten ut för grytan (knappt 19 cm diameter mot 32 cm för grytan) men den visade sig helt tillräcklig.
Det tog ca trekvart från det att jag satte på kokplattan på max till dess stormkokningen började. Kokningen gick rätt smidigt men det luktar en del. Vörten skulle stormkoka i 60 minuter.
Humletillsats
Under denna tid skulle humle tillsättas. Enligt den receptförlaga jag hade skulle detta ske direkt då stormkokningen började (30 g) samt 5 minuter innan dess slut (15 g).
För att slippa sila vörten genom en saftsil hade jag köpt en tvättpåse på ÖoB för 15 spänn som jag hade humlen i. Lite pilligt att ta upp den kokheta påsen och fylla på med mer humle när koktiden närmade sig 5 minuter kvar, men det gick bra med ett par långa skedar.
Locket var på under kokningen, men för kamerans skull lyfte jag lite på det när jag tog fotot.
Kylning
För att kyla den kokade vörten snabbt så gjorde vi (sonen och jag) en kylslinga av en 1/2-tum trädgårdsslang, 5 meter 10 mm glödgat kopparrör samt ett par slangklämmor). Hittade dessa grejor på Biltema (70 resp 380 kr, ungefär).
Stängde av kokplattan efter en timma, flyttade grytan till ett grytunderlägg istället samt la i kylslingan som jag kopplat till en vattenkran. Innan jag la i kylslingan tog jag också upp humlepåsen.
Det tog ca 20 minuter att kyla ner till ca 25ºC. Tappade ur vörten direkt ner i ett jäskärl - ett sådant där vanligt som ser ut som en stor hink med lock och jäsrör för ca 150 kr.
Jäsning
Det skvalade rejält när vörten rann ner i jäskärlet. Var det bra?. Om man vill ha mycket skum i det färdiga ölet bör man undvika skumbildning eftersom det förbrukar de skumbildande proteinerna. Samtidigt hade jag läst någonstans att man ska syresätta vörten för att gynna jäsningen. Men det låter konstigt eftersom jäsningsprocessen är anaerob, dvs ska ske utan närvaro av syre. Har ännu inte fått full klarhet i detta.
Det fanns en rätt komplicerad instruktion rörande förkultur av Windsorjästen på webben, men på kuvertet med jästen såg det ut som om man bara skulle hälla jästen på ytan av ett glas vatten (30-35ºC, mitt var 34ºC) och låta det stå 15 min för att sedan röra ut. Mycket enklare, så jag provade detta istället. I själva verket kom glaset att stå mer än en halvtimme. Hällde i det i vörten samtidigt som jag tappade över vörten till jäskärlet. Jäsningen kom igång efter några timmar. Kärlet stod i källare i ca 18-19ºC.
Tog dock inte ens 2 dagar innan jäsningen avstannade (kan annars ta ca en vecka). Vörten kändes inte söt (det gjorde den knappast innan heller), så jag gissade att den var för klen på socker. Testade att hälla i 2 dl socker och jäsningen kom igång igen nästan momentant. Har senare fått höra att denna jäst kan ha en tendens att stanna av sin jäsning rätt tidigt, så jag kommer att byta jästsort till nästa gång.
Omtappning
Dag 4: Tappade om till ett nytt kärl och hällde då även i ett kuvert gelatin för att hjälpa klarningen lite.
Dag 6: Inte ett liv i jäsröret på ett halvt dygn, och innehållet i dunken var relativt klart så varför inte tappa upp på flaska? Kändes tidigt, men man är ivrig så här första gången.
Tappning på flaska
Tappade ur jäskärlet med hjälp av en vanlig vinhävertslang. Ett problem är att det plaströr som går ner i ölet slänger runt och rör upp bottensats under tappningen, särskilt när man behöver luta kärlet på slutet. Så jag gjorde en liten hållare av ett par skumplastdistanser och en limklämma.
Hade rengjort två backar flaskor, mest 50 cl men även några 33 cl. Kokade en sockerlag av 120 g socker och 150 ml vatten. Portionerade 4 cl till 50 cl-flaskorna och 3 cl till 33 cl-flaskorna. Har senare rationaliserat detta steg genom att istället för sockerlag hälla i ett par kryddmått socker direkt i varje flaska.
Det gick rätt lätt att fylla flaskorna med hjälp av det påfyllningsrör med backventil som jag köpt från Humlegården. Satte den på en vinhävertslang med stelt inloppsrör. Kostnad för detta ca 150 kr sammanlagt.
Sedan var det kapsylering. Hade köpt en påse med 250 kapsyler och en kapsyltång från Humlegården (ca 200 spänn tillsammans). Gick jättelätt! Fyllde inte ända upp utan lät ungefär halsen vara tom på varje flaska. Sägs minska risken för flasksprängning när efterjäsningen bygger upp trycket.
Etikettering
Så det roligaste till sist (åtminstone fram till provsmakningen) - att göra och sätta på etiketter! Hade alltså döpt brygden till Virgin Pale Ale eftersom det var min första öl-bryggning. Så här såg etiketten ut:
Gjorde etikettlim genom att röra ut 1 tesked mjöl i 0,5 dl vatten och omväxlande röra om och i steg hetta upp i mikron - ett utmärkt recept som jag hittade på Hembryggarföreningens forum. Detta lim lossnar lätt när man senare tvättar flaskorna igen. Penslade på baksidan av etiketterna som jag hade skrivit ut på skrivaren till datorn.
28 flaskor blev det - 4 stycken 33 cl och resten 50 cl.
Vänta!
Viktigt OBS: Låt flaskorna vara ifred minst en månad innan du smakar. Varken smak eller kolsyra är klar dessförinnan!
Inmundigande
Hur blev resultatet då? Jodå, rätt bra. Hade hoppats på mustigare och mer aromatisk smak. Humlens citrusarom var det inte så mycket med, och skumbildning och kolsyra var det också klent med. Men lättdrucket och helt ok som första försök, tycker jag. Har senare fått betydligt kraftfullare öl, bl a genom att vara tuffare med humlingen. Och då har det blivit oslagbart gott!