BALLOGRAF EPOCA


Ballograf är den enda svenska tillverkaren av kulspetspennor. Företaget har sitt ursprung i Göteborg 1945 då österrikaren Eugen Spitzer startade ett företag där för försäljning av kontorsvaror. Kulspetspennor började man tillverka i ett garage, men då produktionen ökade flyttades verksamheten - under namnet Ballografverken AB - till Mölndal.

Pennorna såldes i Norden och efterhand även i andra europeiska länder. 1956 lanserade företaget en kulpatron med ljusäkta bläck - s k arkivbeständigt bläck. Detta visade sig vara mycket framgångsrikt, och pennor med detta bläck blev flitigt använda av myndigheter och företag.

Företaget köptes 1959 av den franska BIC-koncernen. År 2004 sålde BIC varumärket och tillverkningen av Ballografprodukter till sin då;varande nordenchef. Ballograf är alltså numera åter ett helt svenskt företag.

Min lilla samling som jag presenterar hör fokuserar på den modell av kulspetspennor som kallas Ballograf Epoca, och som år företagets storsäljare. Epocan finns även som blyertsstiftpenna.

Modellen lanserades 1960 och blev snabbt en succé;. Dess ergonomiska utformning gjorde skrivandet till ett nöje, och det arkivbeständiga bläcket "Svenskt Arkiv" gjorde att pennan närmast blev en standard inom förvaltning och företag. Deskset-varianten med ett runt bordsstöll och en liten kedja mellan pennan och bordsstället stod i alla postkontor (för er som minns vad det var...), banker och massor av andra ställen och finns att köpa än.

Källor: Internet och Henrik Duker, Ballograf AB.




Den vanligaste varianten har båda delarna i plast. Pennan har tillverkats i en uppsjö av färger. Eftersom den varit populär som reklampenna av god kvalitet så är den mycket vanlig med påtryckta företagslogotyper.

Pennan nedan är en av de allra första Epocorna. Reklamtrycket är för AGFA som var det kanske populäraste märket för fotografisk film på den tiden, i konkurrens med Kodak.



Att det är en mycket tidig Epoca ser man på att clipset saknar Ballograf-logotypen - en detalj som tillkom några få år efter lanseringen.



Här är en mycket tidig pappask som pennan levererades i.



Helplast-Epocan som den ser ut 2013. Bara clipset som skiljer.



Den något dyrare varianten av Epoca har en överdel med förkromad plast.



Båda dessa varianter av Epoca tillhandahölls i presentförpackningar med en kulspetspenna och en stiftpenna. Många olika förpackningar för dessa set förekom, varvid den vanligaste nog var en genomskinlig plastask.

Mer exklusiv var serien Epoca Pallisander, som hade en nederdel av ädelträ, och en överdel av guldfärgad metall. Dessa lanserades gissningsvis i slutet av 60-talet eller början av 70-talet. Pennorna på bilden tillhör den tidigaste tillverkningen vilket syns på att tryckknappen är av svart plast. Senare versioner har en guldfärgad metalltryckknapp.



Pallisander såldes i en mer luxuös presentask i mörkgrön sammet.



Pallisander fanns även som deskset, men dessa pennor känns lite billigare eftersom överdelen är av guldfärgad plast.



Ännu lyxigare än Pallisander var Epoca Dynasty, troligen frän 70-talet.



Denna modell har grepp och överdel av guldplätterad metall med ett 20 μm tjockt guldskikt.



Förnämligast av dem alla är dock Epocan i Sterling Silver.



Silver-Epocan tillverkades i mycket liten upplaga i mitten av 60-talet. Den är rakt igenom gjord av finsilver. Formgivaren hette Wolfgang Schweizer.



Det finns en trevlig historia kopplad till just detta exemplar av Silver-Epocan. Jag saxar ur min egen Facebook-sida:

"Jag är lycklig ägare till en gammal Ballograf kulspetspenna från mitten av 60-talet, en s k silver-Epoca som gjordes i liten upplaga i rent silver. Men i förra veckan så tackade frammatningsmekanismen för sig.

Jämmer och elände! Men jag ringde till Ballograf i Västra Frölunda och undrade om det fanns mjjlighet att fixa en sådan där klenod. 'Skicka hit den bara', sa dom. 'Vi har ett reservdelslager, och det är livstidsgaranti på tryckmekanismen så det kostar dig inget.'

Skickade pennan i lördags, och hade den tillbaka - fixad och med ny patron på köpet - i tisdags.

Det tycker jag var fin service på en 50 år gammal produkt!"


Det var nog lite kul för gänget på Ballograf också, för de uppmärksammade episoden på sin egen blogg.