Bakgrunden till den här lilla guiden till Photoshop är ett löfte jag gav till företagets fotoklubb om att ordna någon sorts kurs i hur man kan komma vidare med Photoshop, efter att man lärt sig de första grunderna.
Med "första grunderna" menar jag att man kan importera en bild, beskära den, mixtra lite med ljus, kontraster och färgmättnad, lägga till en text och använda penselverktyget.
Kursen består av ett antal avsnitt, och innehållet i dem speglar resultatet jag fick när jag frågade klubbens medlemmar vilka önskemål de hade kring kursen.
Det som flest hade på sin önskelista var att lära sig arbeta med lager. Andra förslag var färgkorrigering (t ex åtgärda blåstick) av en bild, hur man skuggar eller på annat sätt påverkar färg och ljus på vissa delar av en bild, och hur man kan förbättra en oskarp bild.
En svårighet med den här typen av kurs är att folk har så olika saker hemma i sin dator. Det finns ju till exempel många andra bildbehandlingsprogram, men Photoshop är ändå så dominerande att det kändes rätt att begränsa sig till det.
Om man har Photoshop så har de flesta den billigare varianten Photoshop Elements, så det är den jag utgår från. Det är väldigt lite som man saknar i den i förhållande till den proffsigare varianten som är mycket dyrare.
Så kan man ha PC eller Mac-version. Jag har själv Mac så den används i illustrationerna, men skillnaderna är små. Viktigast är väl att när man använder cmd-knappen på Mac (den med kringlan) så använder man istället vanligen ctrl-knappen på PC.
Knepigare kan vara att somliga har svensk version medan jag har engelsk. Sorry - ni som har svensk får ta fram språkkunskaperna!
Slutligen vet jag ju inte vilken version av Photoshop Elements som finns hemma i stugorna. Själv använder jag PE 13. Det betyder t ex att jag har tillgång till Camera Raw-fönstret. Tror den introducerades parallellt med version 11, så om man har äldre version så saknas Camera Raw.
Synd, eftersom det fönstret gör grundkorrigeringar av en bild väldigt smidiga. Jag vet heller inte hur motsvarande funktioner görs bäst på äldre versioner. Samma sak för andra skillnader mellan versioner, förstås.
Sammanfattningsvis är det tyvärr alltså en risk att det blir extra knepigt för en del att följa kursen. Samtidigt är det som alltid så att en bra kurs är den där deltagaren inte får allt serverat hur lätt som helst, utan det krävs lite möda för att förstå. Så se eventuella avvikelser och brister som ett listigt pedagogiskt grepp!